heirmanmark

© Veerle Weverbergh

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

1947. Mark Heirman werd geboren op 30 september te Temse aan de Schelde (parel van het Waasland, Oost-Vlaanderen). Als zevende in een arbeidersgezin van acht groeide hij op in alle geledingen van de christelijke arbeidersbeweging (ACV, ACW, KAV, KWB, KAJ, BAC, CM) maar in ‘een huis zonder boeken’.

1959-1965. Moderne humaniora in Temse en Sint-Niklaas (wetenschappelijke A). Actief in de Katholieke Studenten Actie KSA, Temse Voorwaarts! Behoorde tot de eerste generatie in Vlaanderen die genoot van de democratisering van het secundair en het hoger onderwijs.

1964-1968. Deelnemer, later secretaris van het jaarlijkse Studentenforum in Vaalbeek bij Leuven, franciscaans trefpunt voor laatstejaars secundair onderwijs.

1965-1966. Franciscaans noviciaat, in Turnhout. Voorbereidend jaar filosofische en theologische studies.

1966-1971. Studeerde filosofie aan het Centrum voor Kerkelijke Studies CKS (nog bij mag.dr. D.M. De Petter, dominicaan) en aan de KU Leuven, maar woonde in het studiehuis van de Vlaamse franciscanen in Vaalbeek, in het Meerdaelwoud ten zuiden van Leuven (zie foto op de contact pagina).

1970. Schrijvend lid van de multidisciplinaire werkgroep Polemologische Studie en Informatie (PSI) rond de Leuvense jurist en professor Victor Werck. Bezieler van PSI was evenwel zijn klasgenoot in het HSO, Etienne De Jonghe, die politieke & sociale wetenschappen studeerde in Leuven en polemologie bij professor Röling in Groningen.

1971. Licentiaat filosofie aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KU Leuven). Zijn beste profs: De Waelhens, Dondeyne, IJsseling, Verbeke, Vergote, Wylleman. Zijn meest gelezen filosofen: Bergson, Hegel, Heidegger.

1971-1973. Onderwijsvrijwilliger in Congo, in een normaalschool/internaat bij Kamina (Katanga), Luabo-Saint-François. Doceerde er filosofie, psychologie, Engels, geschiedenis.

1973-1976. Actief in de ontwikkelingsngo Ita I Unidad (broederschap, rechtvaardigheid, eenheid), met zetel in Zaventem.

© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be