© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

Wie is er bang voor de lijkwade van Turijn?

Geen enkele relikwie kan de vergelijking doorstaan met de lijkwade van Turijn, het linnen waarin Jezus van Nazareth werd begraven. Het linnen bewaart op natuurlijke of miraculeuze wijze een onwaarschijnlijk correcte afdruk van de gekruisigde. Bovendien is er geen relikwie die door zoveel wetenschappers getest werd, zonder een doorbraak te forceren.

Voor de doorsnee gelovige is de lijkwade een bewijs van de verrijzenis. Omdat alleen een God dit wonder kon verrichten. Voor dwarsliggers bewijst het dat de gekruisigde nog leefde toen hij in zijn lijkwade gewikkeld werd en dat hij dus zijn kruisiging overleefde. Van dit dilemma getuigt de vaak dubieuze omgang van christenen en kerken met de lijkwade van Turijn.

Sterker, de katholieke kerk en het Vaticaan verkiezen eerder een vervalsing, te situeren in de 14de eeuw, dan dat ze de authenticiteit van de lijkwade erkennen. Omdat een authentieke lijkwade zo dicht bij Christus komt dat ze het oudste christelijke dogma bedreigt: zijn verrijzenis. Tot een zo ingrijpende confrontatie is het Vaticaan niet bereid. Alsof niemand nog banger is voor de lijkwade dan de kerk zelf.

‘Het is een boeiend boek waarin je op een spannende wijze een rijk stukje geschiedenis onder ogen krijgt en waarin je natuurlijk ook een kritische benadering leest van deze lijkwade en de redenen waarom deze wel degelijk bedreigend is en kan zijn voor de katholieke kerk. Bijzonder leuk om te lezen, al zouden we natuurlijk graag een aantal illustraties gezien hebben, wat het lezen wat luchtiger zou gemaakt hebben. Maar voor de rest: topboek over een boeiend thema en een erudiet man die erin slaagt om een stukje geschiedenis te brengen dat leest als een spannende roman. Absoluut aan te raden!’ (Patrick Vandendaele, op boekenbank.be).

Uitgeverij Houtekiet, 2012

< Terug naar rubriek Buitenbeentjes

BESTEL

isbn 978 90 8924 208 2
Omvang 160 blzn
Lees hier een proefhoofdstuk
 

wieiserbangvoordelijkwadevanturijn