Oogvdnaald

Het oog van de naald.
De katholieke vredesbeweging in een stroomversnelling

Pax Christi vierde in 1995 in Assisi, het Umbrische stadje van Sint-Franciscus en Santa-Clara, de vijftigste verjaardag van de internationale katholieke vredesbeweging. Gelet op hun ervaring van de voorbije 25 jaar praten twee ooggetuigen van de Vlaamse en internationale beweging in dit boek over de ontwikkeling van Pax Christi in de jaren 1970, 1980 en 1990.

Etienne De Jonghe was van 1978 tot 2007 internationaal secretaris van Pax Christi. Zijn kompaan Mark Heirman was van 1978 tot 1982 hoofdredacteur van PC Vlaanderen en PC Internationaal. Samen stonden beide Waaslanders in de vroege jaren 1970 aan de wieg van de oprichting en snelle groei van Pax Christi Vlaanderen als een afzonderlijke sectie. In 1978 kwam ook Pax Christi Internationaal naar het Antwerpse en sloeg de beweging haar vleugels uit.

Sindsdien staan PC Vlaanderen en PC Nederland aan de spits van de internationale beweging, ook in Latijns-Amerika, Afrika en Azië actief. Kardinaal Danneels, als internationaal voorzitter van Pax Christi tevens een opvolger van de Nederlandse kardinaal Alfrink, schreef het voorwoord.

‘Pax Christi honoreert zijn naam: het is vredeswerk maar niet los van de Christus. Inzake vredeswerk heeft de beweging de laatste jaren een grote gevoeligheid gekregen voor de geopolitieke verschuivingen van de vredesproblematiek. Het interessegebied verlengt zich meer en meer naar oost en zuid, waar de conflicten steeds weer oplaaien. Anderzijds weet de beweging ook dat het vredeswerk op twee benen staat: de vrede en de rechten van de mens. Geen verzoening is mogelijk als men over de eisen van de rechtvaardigheid zou willen heen stappen.‘ (Godfried kardinaal Danneels, voorzitter Pax Christi Internationaal 1990-1999)

Uitgeverij Lannoo, 1995

Dit boek is uitverkocht.

< Terug naar rubriek Oorlog & Vrede

© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

isbn 90 209 2770 1
Omvang 120 blzn
 

BESTEL