© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

God is niet dood. Over religie en verlichting

Al in de achttiende eeuw was de God van joden, christenen en moslims het belangrijkste slachtoffer van de Verlichting. Maar was de Verlichting wel zo atheïstisch als de meest radicale Verlichtingsdenkers beweren?

Wetenschap en technologie hebben God niet meer nodig als hypothese. Ook de politieke democratie steunt niet langer op de Openbaring. De secularisering verdreef God gaandeweg uit elke sector van het publieke leven. Toch kun je je afvragen of de God die door zoveel critici werd doodverklaard, wel de God van joden, christenen en moslims is. Of heeft de Verlichting gewoon het puin geruimd waaronder geloof en religie bedolven waren? God is niet dood is een vurig pleidooi voor een verlicht geloof en een gelovige Verlichting.

‘In dit boek gaat filosoof en polemoloog Mark Heirman dieper in op de complexe invloed die de verlichting, als tweede grote impuls voor de moderniteit, heeft uitgeoefend op de kerk en het geloof. In korte, vlot geschreven hoofdstukken over wetenschap, het universalisme, de scheiding van kerk en staat, de romantiek, de toekomst van de kerk etc, krijgt de lezer een treffende reconstructie van de godsdienstbeleving in de laatste twee eeuwen, zoals die bekeken wordt vanuit het gezichtspunt van de godsdienstwetenschap en de filosofie van de religie. Achteraan volgt een bibliografie. God is niet dood is volgens Heirman zelf bedoeld als "een pleidooi voor gelovige verlichting en een verlicht geloof". De auteur slaagt er alvast in om de lezer te boeien met soms uitdagende stellingen.’ (Redactie Vlabin-VBC)

‘Zoals Odysseus eens over alle zeeën, stormen en stromingen naar de plek stevende waar zijn thuis stond, zo stevent Mark Heirman in zijn boek over alle gedachtestromingen van de geschiedenis recht naar de plek van thuiskomst: de plek waar een mens vrij zijn verstand mag volgen. Het wordt een boeiende benadering van het duellerende duo: geloof en rede. In het stormachtige tijdvak van de laatste eeuwen weet hij het filosofische, religieuze en politieke denken te ontrafelen en te verhelderen: een hele krachttoer.’ (Manu Verhulst in Basis).

Uitgeverij Houtekiet, 2009

Dit boek is uitverkocht, maar nog verkrijgbaar bij de auteur.
De bestelknop opent een mailbericht aan de auteur.

< Terug naar rubriek Buitenbeentjes

BESTEL

isbn 978 90 8924 054 5
Omvang 160 blzn
Lees hier een proefhoofdstuk
 

godisnietdood