© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

De twaalf zuilen van Israël. Een politieke geschiedenis van de Joden

Voor bezoekers van deze website bieden we dit boek gratis aan als download.

In De twaalf zuilen van Israël geeft Mark Heirman een uiterst leesbaar overzicht van de belangrijkste thema's uit de joodse geschiedenis en cultuur: thema's en begrippen die bekend in de oren klinken, maar waarvan men niet precies (meer) weet wat ze betekenen. Waar komt het onderscheid tussen sefardische en asjkenazische joden vandaan, en welke invloed hebben beide stromingen gehad op de stichting van de staat Israël? Waaruit vloeit het eeuwenlange antisemitisme voort dat culmineerde in de holocaust? En hoe heeft de uiterst belangrijke inbreng van joodse filosofen, wetenschappers en kunstenaars in de Verlichting uiteindelijk tot het zionisme en tot de oprichting van de staat Israël geleid?

‘Mark Heirman slaagt er in een bevattelijk overzicht van de belangrijkste feiten te maken en soms zeer verschillende meningen over die thema’s aan te reiken, zonder daarbij zijn eigen interpretatie te vergeten. Dat het boek daardoor nogal compact geworden is, was onvermijdelijk. Toch is het niet alleen een leesbaar, maar vooral een lezenswaardig werk, juist omdat het zoveel informatie verwerkt en omdat je regelmatig op ongewone duidingen botst. Het Jodendom in twaalf lessen.’ (Ludo Abicht in De Standaard van 5 april 2001).

‘Voor wie de geschiedenis en de cultuur van het jodendom beter wil leren kennen, kunnen we dit boek van Mark Heirman warm aanbevelen. Hij haalt de belangrijkste thema’s uit de joodse geschiedenis op een verantwoorde wijze aan en geeft er de nodige uitleg bij. Een van de belangrijkste verdiensten is dat hij valse voorstellingen rechtzet. (…) Uit hetgeen voorafgaat, kan men afleiden dat De twaalf zuilen van Israël de uitvoerige actuele geschiedenis verhaalt van het joodse volk vanaf de gebeurtenissen in het Oude Testament via de diaspora tot aan de recente conflicten van het huidige Israël. En wat nog meer is: het is een van de weinige geschiedenissen over het jodendom, geschreven door een niet-jood.’ (Belgisch-Israëlitisch Weekblad, 6 april 2001).

Van dit boek verscheen een Spaanse vertaling onder de titel Los doce pilares de Israel

Uitgeverij Houtekiet, 2001

< Terug naar rubriek Politiek & religie

BESTEL

isbn 978 90 2631 693 7
Omvang 240 blzn
Klik hier voor gratis download
 

detwaalfzuilen