© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

Een republiek op keizersvoeten. Geschiedenissen van Amerika

Voor de enen blijft Amerika de uitvinder van de politieke democratie, voor anderen de grootste bedreiging ervan. Het land dat als geen ander de wereldvrede verzekert, telt ook in eigen huis het grootste aantal wapens en een recordaantal gewelddaden. De Eeuwige Oorlog lijkt er realistischer dan de Eeuwige Vrede, het nieuwe keizerrijk dichterbij dan de oude republiek. Die uitersten bleken in het verleden al onverenigbaar. Of is Amerika toch de Nieuwe Wereld en de bakermat van een republikeins keizerrijk?

‘Dit boek is verplichte literatuur voor al wie wil meepraten over de verhouding tussen de VS en de rest van de wereld. Het biedt een genuanceerd beeld tegenover het blinde anti-amerikanisme van heel wat linkse intellectuelen enerzijds en van de blinde idolatrie tegenover het land van de vrijheid van heel wat conservatieven anderzijds. De belangrijkste vaststelling is allicht dat Amerika – in tegenstelling tot wat zoveel politici en intellectuelen in Europa denken – geen liberaal land is en geen liberale politiek voert. Dat zien we ook op economisch vlak. Het is een conservatief land met conservatieve leiders. Het toont ook aan dat het verschil tussen Amerikaanse liberals en Europese liberalen minder groot is dan sommigen denken of verkondigen.’ (Dirk Verhofstadt in Liberales, 8 maart 2004).

‘Een indrukwekkende kroniek van Amerika, van de hand van een auteur die ons reeds enkele keren wist te boeien met zeer erudiete en duidende boeken. Het is goed om dit genre boeken te kunnen verkrijgen in deze wereld, waar de informatie zeer snel door de media gebracht wordt onder de vorm van vereenvoudigde stromen, met vaak oppervlakkige stellingen en dito oneliners. Een mening vormen over situaties, stellingen, gebeurtenissen is dan ook vaak even oppervlakkig, simplistisch en vaak gekleurd door de tijdsgebonden correctheid, sociaal of politiek. (…) Dit boek brengt een veel omvangrijker beeld van dit land doorheen zijn geschiedenis en zijn waarden; het is een doorlezer, niet steeds eenvoudig, maar zeker duidelijk in zijn gediversifieerde aanpak en duiding.’ (Patrick Vandendaele, 17 maart 2004).

Uitgeverij Houtekiet, 2004

Dit boek is uitverkocht, maar nog verkrijgbaar bij de auteur.
De bestelknop opent een mailbericht aan de auteur.

< Terug naar rubriek Politiek & religie

BESTEL

isbn 978 90 5240 758 6
Omvang 240 blzn
Lees hier een proefhoofdstuk
 

Republiekopkeizersvoeten