© 2014 by Mark Heirman | alle rechten voorbehouden | website by www.intertext.be

MARK HEIRMAN

ROOTS
AUTEUR
OORLOG
POLITIEK
BUITEN
CONTACT

De franciscaanse belofte. Spiritualiteit op blote voeten

Sinds de vroege 13de eeuw vormt de franciscaanse beweging de grootste religieuze familie in de katholieke wereld. Acht eeuwen lang drukte ze er haar stempel op. Van Maria-ter-Engelen in Assisi tot Santa Maria de Los Angeles en San Francisco de Asis aan de Amerikaanse westkust. Maar het aantal franciscanen en kapucijnen is de voorbije halve eeuw bijna gehalveerd. Niet alleen in Amerika, Afrika of Azië, maar nog meer in Vlaanderen en Nederland.

Hoe komt dat? Franciscus was in de twintigste eeuw nog een belangrijke inspiratiebron voor zo uiteenlopende figuren als Mahatma Gandhi en Maarten Luther King, Nelson Mandela en Desmond Tutu, Dom Helder Camara en aartsbisschop Romero, Frère Roger van Taizé en Abbé Pierre. In uiterst verschillende werelden lieten ze vonken van een franciscaanse spiritualiteit zien. Ook in de huidige moeilijke tijden zou die meer dan ooit inspirerend kunnen zijn.

‘Om de franciscaanse belofte aan de 21ste eeuw te presenteren, droomt Heirman ervan dat al die groepen (of wat ervan rest) weer tot eenheid komen en dat franciscaanse gemeenschappen van broeders en zusters, gewijden en leken, gehuwden en celibatairen de spiritualiteit van Franciscus waarmaken. Kan zijn boek daartoe een eerste stap zijn?’ (Marcel Verhelst in Basis, 10 feb 2011).

‘Op de tegenstelling tussen orde en broederschap heeft Heirman zijn boek gebouwd. Enerzijds is er de middeleeuwse visie op orde, die een weerspiegeling is van een kosmische en heilige orde, en daartegenover staat de idee van broederschap, die door een ander beginsel van verbondenheid wordt gedragen, namelijk de Heilige Geest, en waarbij juist het beginsel van orde een hinder is. De evolutie van het franciscanisme dient dan eerder als illustratie van die tegenstelling tussen de belofte die toen begon te ontluiken en de hinder in naam van een kosmologische heilige orde.’ (André Jansen in Tertio, 4 mei 2011).

Uitgeverij Houtekiet, 2011

Dit boek is uitverkocht, maar nog verkrijgbaar bij de auteur.
De bestelknop opent een mailbericht aan de auteur.

< Terug naar rubriek Buitenbeentjes

BESTEL

isbn 978 90 8924 138 2
Omvang 160 blzn
Lees hier een proefhoofdstuk
 

defranciscaansebelofte